Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Ganske brukbart vær i dag, lite vind og ganske behagelige temperaturer.

Det er fortsatt en ganske ustabil værsituasjon med svake trykksystemer som blir litt uforutsigbare. Været styres av flere svake lavtrykk som omringer oss. Lenger vest, over Rogaland regner det og det samme er det over Danmark. Vi ligger i en stripe som foreløpig slipper unna nedbøren. I slutten av uka dannes et høytrykk over Biscaya som ser ut til å flytte seg nordover og plassere seg i Skagerrak, det kan gi litt sommer! I dag og de neste dagene blir ustabile, men har vi flaks slipper vi nedbør. I dag ser det ut som nedbøren holder seg lenger vest og/eller litt mer inn i landet. Svak vind i dag, 2-5 m/sek, først fra sørøst og etterhvert dreiende mot sørvest. Varierende skydekke med endel sol og temperaturer i den behagelige delen av skalaen, 13-15 grader. Det er noe bevegelse i havet i form av dønning, men det legger seg også litt utover dagen til rundt en halv meter. Sjøtemperaturen ser ut til å stige litt, 14 til 15 grader er ikke så ille og det blir økende vestlig strøm, til 1-1,5 knop i kveld.
  • Sjøtemperatur: 14.9 °C
  • Lufttemperatur: 14.8 °C
  • Bølgehøyde: 0,5-1,2 meter, svak sjø.
  • Barometertrykk: 1014 hPa, fallende.
  • Vindretning: Sør
  • Sol opp/sol ned: 04:29 – 22:37
  • Vindstyrke: 4,1 m/sek, lett bris.
  • Sikt: 10-15 km, noe redusert sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr