Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Ei «grå» helg med regn og regnbyger i vente.

Lavtrykket over Færøyene sender inn en ny nedbørsfront over landsdelen i helga. Denne «langvarige» fronten inneholder ustabil luft, så vi får både regn og regnbyger, både i dag og i morgen. Kan også kommer ei eller annen hagelbyge. Trykket er nede på 976 hPa og skal fortsatt synke litt utover dagen, før det igjen er på vei oppover. Fortsatt mildt med temperaturer på rundt 4-7grader i dag og i morgen. Sørøstlig liten og periodevis stiv kuling i hele dag, men fra sent i kveld dreier vinden til sørvestlig retning, og minker til frisk bris eller liten kuling. Bølgehøyde på 2-3 meter, men noe mindre fra i kveld. Sterk strøm fra sørøstlig retning og sjøtemperatur på rundt 8 grader.
  • Sjøtemperatur: 8.4 °C
  • Lufttemperatur: 5.3 °C
  • Bølgehøyde: 2-3 meter
  • Barometertrykk: 976 hPa, Svakt synkende
  • Vindretning: Sør-sørøst
  • Sol opp/sol ned: 09:09 – 15:43
  • Vindstyrke: 13,3 m/sek, liten kuling.
  • Sikt: Moderat, 20-30 km.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr