Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Vi går inn i en litt varmere periode, nå begynner høytrykket å gjøre seg gjeldende.

Nå er høytrykket kommet så langt øst at den varme lufta det henter fra Europa ikke blir «stjålet» av lavtrykk i Atlanteren, men treffer kysten her. Fra i formiddag vil temperaturen stige og vi går inn i en periode med litt høyere temperaturer. Lufttrykket med dette høytrykket er på det høyeste nå med 1027 hPa og synker langsomt igjen fra i morgen. På denne tiden kan det også medføre mer ustabilt vær. Vinden har roet seg de siste dagene og nå på morgenen er det bare lett bris 5 m/sek, men det blir litt «solgangseffekt» i dag med økende vind opp mot liten kuling 12 m/sek, som minker igjen i kveld. Det blir en mer skyet værtype i dag som begynner med et høyt skylag, men utover dagen kommer det mer mellomhøye og lave skyer, men litt sol i formiddag. Som sagt, temperaturen stiger, fra 7-8 grader nå til 12-13 grader midt på dagen. I «dalstroka» innafor» kan det nok være under null nå på morgenen. Sjøen har lagt seg og selv om det blir litt vind utover dagen blir det en brukbar dag på sjøen, med bølgehøyde rundt en halv meter og moderat strøm av skiftende retning. Sjøtemperaturen stiger igjen til 14-15 grader. SE BILDE FRA I DAG.
  • Sjøtemperatur: 15.5 °C
  • Lufttemperatur: 12.6 °C
  • Bølgehøyde: 0,5 - 0,8 meter, svak sjø.
  • Barometertrykk: 1027 hPa, svakt stabilt.
  • Vindretning: Vest/Nordvest.
  • Sol opp/sol ned: 07:09 – 19:40
  • Vindstyrke: 6,6 m/sek, laber bris.
  • Sikt: 75 km, maks sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr