Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

En pen og varm dag i vente!

Lavtrykket over Island sender inn en nedbørsfront til Vestlandet, men heldigvis for oss holder høytrykket over de Britiske øyer fronten på avstand.
Dette gjør at vi får en litt mer skyet dag en ventet, i hvert fall første del av dagen. Utover dagen sprekker skydekket opp og vi får en fin og varm dag. Over 20 grader er ventet her på fyret, men enda varmere litt inn fra kysten.
Nordøstlig laber bris i formiddag, men vinden dreier til sørvestlig retning utover dagen og øker til frisk bris.
Bølgehøyde på halvmeteren i formiddag, men øker noe utover dagen når vinden dreier til sørvest.
Moderat strøm fra sørøst første del av dagen, ellers rolig strømforhold.

  • Sjøtemperatur: 17.8 °C
  • Lufttemperatur: 18.4 °C
  • Bølgehøyde: 0,5 meter, Svak sjø. Økende til 0,5-1 meter utover dagen
  • Barometertrykk: 1022 hPa, Svakt stigende
  • Vindretning: Øst-nordøst
  • Sol opp/sol ned: 05:41 – 21:32
  • Vindstyrke: 5,9 m/s Laber bris
  • Sikt: God, 30-40 km.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr