Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Nesten en «rotbøyte» med etterlengtet nedbør og det ustabile været fortsetter.

En rekke av lavtrykk forsøker etter tur å presse på høytrykksryggen som strekker seg fra Kolahalvøya til Svartehavet, men blir alle nøytralisert av høytrykkene. Været blir nokså skiftende i dag og en ny front vil passere midt på dagen i dag med litt mer nedbør- Temperaturen vil falle litt utover dagen, men vil holde seg mellom 10 og 12 grader fram til natt til lørdag, da faller temperaturen noen grader. Det blir skiftende vær i dag, litt sol, men mest overskyet og vinden minker etterhvert til laber bris, men fortsatt fra østlig retning. Minkende bølgehøyde til en halv meter i kveld, med 1 knop strøm i samme retning som vinden. Sjøtemperaturen holder seg stabilt på rundt 8 grader.
  • Sjøtemperatur: 8.4 °C
  • Lufttemperatur: 11.9 °C
  • Bølgehøyde: 1,2-1,5 meter, noe sjø.
  • Barometertrykk: 1007 hPa, svakt fallende.
  • Vindretning: Øst/Nordøst.
  • Sol opp/sol ned: 05:56 – 21:05
  • Vindstyrke: 12,9 m/sek, liten kuling.
  • Sikt: 20 km, noe dis.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr