Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Rolig og fin start på dagen. Tilskying og regn etter hvert.

God morgen godtfolk 🙂

Dagen starter rolig og fin med nydelig soloppgang i øst, men det er ingen hemmelighet at det skyer til i dag og vi får nedbør. Det kan komme noen få drypp også i formiddag, så blir det mer jevnt regn i ettermiddag. Lett bris fra nordøst nå som dreier sørover og øker i styrke. Frisk bris og mulig liten kuling litt senere i kveld. Stille og rolig sjø nå med ca 0,5 meter høye bølger. Stiger til rund 2 meter i kveld. Temperaturen er forholdsvis lav nå -0,5 men er ventet å stige til rundt 5 grader litt utpå dagen.

Ønsker alle sammen i riktig trivelig dag 🙂

 

  • Sjøtemperatur: 5.1 °C
  • Lufttemperatur: -0.5 °C
  • Bølgehøyde: 0,1-0,5 meter, smul sjø.
  • Barometertrykk: 1020 hPa.
  • Vindretning: Nordøst.
  • Sol opp/sol ned: 07:12 – 20:02
  • Vindstyrke: Lett bris, økende til laber til frisk bris i ettermiddag.
  • Sikt: 50-60 km god sikt. dårligere sikt fra i ettermiddag.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr