Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Lindesnesfyr tåkelur og lufttanker Lindesnes fyrmuseum

Delvis skyet til lett skyet vær, og mye sol

God morgen 🙂

En skyet værtype i morgentimene her ved fyret. Lufta er god og varm. Allerede nå ser vi antydning til at skydekke sprekker opp. Utover formiddagen blir det delvis skyet til lettskyet vær. Dette vil holde seg slik resten av dagen og kvelden. Dagtemperaturen vil ligger rundt 18-19 grader, i kveld 15-17 grader. Vinden kommer i fra vestlig retning. Den vil dreie mer mot nordvest utover dagen. Laber bris 6 m/s denne morgenen, vinden vil øke utover formiddagen til frisk bris 8-10 m/s. I ettermiddag vil vi få vindkast med stiv kuling i styrke 14-15 m/s.
For de som vil ut i båt, ligger sjøen rolig er ved Lindesnes fyr akkurat nå. Rundt en halvmeter høye bølger. Bølgehøyden vil øke utover denne onsdagen til 1,5 meter. Sikten er god, Ryvingen fyr ses med god margin.
Badetemperaturene stiger slik strømprisene gjør her på Sørlandet, til himmels. Hele 18,7 grader ved siste måling. Her lønner det seg å kjenne sin besøkelsestid 🙂

Skolestart for mange i dag. Kjør pent og ta hensyn! Ha en fin sensommerdag 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sjøtemperatur: 18.7 °C
  • Lufttemperatur: 17.5 °C
  • Bølgehøyde: 0,5-1,2 meter, svak sjø.
  • Barometertrykk: 1010 hPa
  • Vindretning: Vest/Nordvest.
  • Sol opp/sol ned: 05:58 – 21:10
  • Vindstyrke: Laber bris til frisk bris
  • Sikt: 30 km, god sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr