Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Det neste lavtrykket som er på vei fra vest vil løse seg opp i flere små lavtrykk….

….og det vil skape en skiftende, uforutsigbar situasjon. Det blir varierende vind, både i styrke og retning og det blir forbigående noe kjøligere. Nedbør blir også domminerende for neste uke, men det er ikke noe nytt.
Det regner ute nå, men det blir lettere om et par timer. Det blir allikevel utrygt for regn også resten av dagen.
Vinden i dag blir stabil fra sørvestlig retning med noe varierende styrke, fra 5-12 m/sek.
Temperaturen er høy for årstiden, men fram til onsdag vil temperaturen falle noe. I dag blir det fra 5-7 grader her ute ved kysten og ikke mye annerledes litt inn fra kysten.
Temperaturen i sjøen er fortsatt mellom 7 og 8 grader og ligger ann til å bli den høyeste januartemperaturen noen gang. Normaltemperatur i sjøen i januar er 4,2 grader, rekorden er fra 2007 med 8 grader og til i dag er gjennomsnittstemperaturen 8,1 grader.
Noe bevegelse i sjøen i dag, bølgehøyde mellom 1 og 2 meter og svak/moderat strøm fra skiftende retning.

  • Sjøtemperatur: 8 °C
  • Lufttemperatur: 6.9 °C
  • Bølgehøyde: 1-2 meter, noe sjø.
  • Barometertrykk: 997 hPa, fallende.
  • Vindretning: Sørvest.
  • Sol opp/sol ned: 08:46 – 16:43
  • Vindstyrke: 7,7 m/sek, laber bris.
  • Sikt: 5-7 km, begrenset sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr