Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Nå er presset mot høytrykket mindre og vinden legger seg.

En blank fin morgen med blankt hav, svak vind, skyfri himmel og «ropende» Ærfugl. Den tørre østavinden fortsetter også i dag og første del av morgendagen, men så snur vinden. Temperaturen er nå allerede oppe i 11 grader, men vil falle til 8-9 grader utover dagen. Det blir helt motsatt litt vekk fra kysten, det det blir kjølig morgen og opp i 16-18 grader i ettermiddag. Trykket holder seg relativt stabilt, men viser en fallende tendens fra i ettermiddag. Som nevnt nesten flatt hav, litt bevegelse midt på dagen, men i kveld og hele morgen «småkruset sjø». I overkant av 7 grader med stigende tendens til vestavinden kommer i morgen, moderat strøm av skiftende retning.
  • Sjøtemperatur: 7.3 °C
  • Lufttemperatur: 11.3 °C
  • Bølgehøyde: 0,1-0,5 meter, smul sjø.
  • Barometertrykk: 1037 hPa, stabilt.
  • Vindretning: Nordøst.
  • Sol opp/sol ned: 06:11 – 20:51
  • Vindstyrke: 4,1 m/sek, lett bris.
  • Sikt: 60 km, klar luft.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr