Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Sol fra morgenen av, snø/sludd/regn fra kvelden.

Hallo alle sammen og riktig god mandag:)

Det ser ut til å bli en ordentlig fin start på denne mandags morgenen. Sola skal så opp kl 08:48 i dag og det blir fint vær fram til litt utpå ettermiddagen.  Fra da av skyer det til mer og mer. Så fra tidlig i kveld kan det begynne å snø eller sludde, men det kommer nok til å slå over til regn nokså fort da temperaturen også stiger utover kvelden. Sammen med sola og det fine været blir det også rolige vindforhold fra nordøst. Så snur vindretningen til sørlig retning, samtidig som den øker i styrke og det skyer på.

Så kjør forsiktig folkens. Det kan bli svært glatt i kveld.

  • Sjøtemperatur: 8.8 °C
  • Lufttemperatur: -2.2 °C
  • Bølgehøyde: 0,5-1,2 meter, svak sjø.
  • Barometertrykk: 1009 hPa
  • Vindretning: Nordøst.
  • Sol opp/sol ned: 08:48 – 15:51
  • Vindstyrke: 6,3 m/sek, laber bris.
  • Sikt: 30 km, god sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr