Været er viktig
både for sjøfolk og landkrabber
derfor har fyrets folk
studert og rapportert
været og vinden
i mer enn 150 år

Fyrvokters loggbok

Overskyet, seinere oppklarning og mye sol

God morgen 🙂
Ved værobservasjonen denne morgenen er det for det meste skyet, men helt i vest kan vi se en nydelig måne lyse opp Listalandet. En svak vind kommer fra nordøstlig retning 3 m/s. Skylaget ventes å sprekke opp utover dagen. Fra lunsjtider vil fyret vårt bade i sol fra en skyfri (nesten?) himmel. Vindstyrken vil variere mellom svak vind til lett bris denne tirsdagen. Først fra øst/nordøstlig retning, seinere dreiende nord/nordvest. Temperaturen vil ligge stabilt mellom 0 til 2 grader.
Det ventes en rolig dag på sjøen, svak sjø, bølgehøyde på ca 0,5 meter. Sikten er god, våre kjente landmerker i øst og vest ses greit fra fyret denne morgenen.
Med andre ord, nok en fin desemberdag i vente ute på Norges Sydspiss.

Ha en fin dag alle sammen 🙂

  • Sjøtemperatur: 7.8 °C
  • Lufttemperatur: 0.2 °C
  • Bølgehøyde: 0,5 meter, svak sjø.
  • Barometertrykk: 1017 hpa
  • Vindretning: Øst/nordøst. I ettermiddag dreiende til nord/nordvest
  • Sol opp/sol ned: 08:59 – 15:46
  • Vindstyrke: Svak vind til lett bris
  • Sikt: 30 km/ God sikt.

Meteorologi

Vind og skyer kommer ofte inn fra havet. Derfor har mange av de bemannede kystfyrene også hatt i oppgave å foreta regelmessige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt. Målestasjonen på Lindesnes fyr var blant de første som ble opprettet i 1863, og siden den gang har fyrvokterne bidratt med observasjoner og målinger flere ganger i døgnet.

I dag rapporteres det fire ganger i døgnet om vindstyrke, vindretning, lufttemperatur, lufttrykk, nedbørsmengde og vanntemperatur, samt visuelle observasjoner av skydekke og bølgehøyde.

Lindesnes fyr har en svært værutsatt beliggenhet. Når uvær treffer med full styrke, kan bølgehøyden bli opptil 25 meter, og med orkan styrke i vindkastene, kan et menneske lett rives overende. Dessverre har det skjedd ulykker hvor besøkende har blitt skadet eller tatt av bølgene. Så vær forsiktig og vis respekt for naturkreftene! All ferdsel på uteområdene skjer på eget ansvar.

Lindesnes fyr